logo

reklam

ADIYAMAN FATİH ANADOLU LİSESİ

ADIYAMAN FATİH ANADOLU LİSESİ

1-Sizi tanıyabilir miyiz?

1972 Kâhta doğumluyum. İlkokulu Sincik Alancık İlkokulunda, orta ve liseyi Kahta İmam Hatipte, Üniversiteyi Atatürk Üniversitesi Tarih Bölümünde okudum.  1996’dan beri öğretmelik yapıyorum. Bu sürede Sincik Çamdere İlköğretim Okulu, Sincik Lisesi, İnlice Çok Programlı Anadolu Lisesi, Sincik Kaymakamlığı Yazı İşleri Müdürlüğü görevlerinde bulunduktan sonra Eylül 2014’te Fatih Anadolu Lisesine müdür olarak atandım. Yurtiçinde ve dışında onlarca hizmetçi eğitim kursu ve seminere katıldım.

2-Okulunuzun tarihçesini söyler misiniz?

Okulumuz 2004-2005 eğitim öğretim yılında eğitim öğretime başlamış 2010-2011eğitim öğretim yılından itibaren ise Yeşilyurt Mahallesi Kavi Caddesinde üzerinde yapılan 24 derslikli bu yeni binaya taşınmıştır. Okulumuzun 23 şubesinde 281 Erkek, 427 kız olmak üzere toplam 708 öğrenci, 46 öğretmen, 5 idareci 2 hizmetli, 4 4/C’li personel, 6 Hizmet Alımı, 2 memur 1 teknisyen ile genel toplamda 66 personel bulunmaktadır. Okulumuza ait Halı Saha, Voleybol, Basketbol Sahası, Çok Amaçlı Konferans Salonu, Kantin, Fizik, Kimya, Biyoloji, Resim, Müzik, Dil, Bilişim Teknolojileri, Kütüphane, Veri Hazırlama Odası bulunmaktadır. 100 Erkek ve 100 Kız olmak üzere 200 kişilik öğrenci pansiyonumuzda 87 erkek, 97 kız öğrencimiz kalmaktadır

3-Sizce iyi bir öğretmen nasıl olmalıdır?

İyi bir öğretmen her şeyden evvel genel kültüre sahip, alanı ile ilgili donanımlı, pedagojik birikimi iyi olmalıdır. Yerel ve evrensel gelişmeleri yakından takip eden kendini daimi olarak güncelleme yetisine sahip, ifade gücü yüksek ve özgüveni tam olmalıdır. Bunun yanında iyi bir öğretmen her bir öğrencisini koşulsuz kabul ederek büyük bir sabır ve emekle yetiştirmelidir. İyi bir öğretmen, içinde yaşadığı toplumun değerlerini, milli ve manevi birikimine bağlı, aynı zamanda öğrencilerini de bu değerlerle yetiştirmelidir. Ayrıca iyi bir öğretmen öğrencisinin derse karşı ilgisini uyandırabilmelidir. Ayrıca veli ziyaretlerinde bulunarak öğrencisini tüm yönleriyle tanımalı, onun iç dünyasını keşfedebilmeli ve de ilgilerini, ihtiyaçlarını iyi analiz ederek sunduğu eğitim ve öğretim ortamını bu doğrultuda dizayn etmelidir.

4-Sizce iyi bir öğrenci nasıl olmalıdır?

-İyi bir öğrenci her şeyden önce çalışkan, saygılı, temiz ve düzenli olmalıdır. Doğru arkadaş seçebilmeli, yardımlaşmayı bilmeli ve sadece kendini düşünmemelidir. Toplumsal ve okul kurallarına uyarak, “bana bir harf öğretene kırk yıl köle olurum” bilinci ile öğretmenlerine saygılı, küçüklerine merhametli olmalıdır. Dersi derste öğrenmeli, bilmediklerini sormalı sınav gecesine ders bırakmamalıdır. Okul içi ve okul dışındaki sportif ve kültürel etkinliklere gönüllü katılmalıdır.

5-Bu okulda, göreve başladığınızdan bugüne dek, neler yaptınız?

Göreve başladığım Eylül 2014 ten itibaren yaz tatillerimizden de feragat ederek Okul-Aile Birliği, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Valiliğimiz ile Belediyemizin ortak çalışmaları ve okul ekibimin özverili çalışmalarıyla sırasıyla aşağıdaki belirtilen çalışmaları bitirdik:

*-Bekçi Kulübesi: Tip proje teşkil edecek şekilde, içinde lavabo, tuvalet, banyo, mutfak, telefon, televizyon, internet, kamera sistemi ve oturma alanından oluşmaktadır.

*-Konferans Salonu: Üç basamaklı anfi tarzında yapılarak, aynı anda 200 öğrenci faydalanabilmektedir.

*-Dış Cephe Sıvası: Rüzgârla sökülen okulun dış cephe sıvası yaptırılarak, kötü görünüm ve öğrenciler için oluşan tehlike ortadan kaldırılmıştır.

*-Matematik Zümre Odası: Öğrencilerimizin teneffüs ve boş zamanlarını değerlendirmeleri, Matematik Öğretmenlerimizden daha fazla yararlanmaları amacıyla okulumuzun 1. Katında faaliyete geçirilerek, içi U tipi masalarla donatılmıştır.

*-Fen Zümresi Odası: Öğrencilerimizin teneffüs ve boş zamanlarını değerlendirmeleri, Fen Grubu Öğretmenlerimizden daha fazla yararlanmaları amacıyla okulumuzun 2. Katında faaliyete geçirilerek, içi U tipi masalarla donatılmıştır.

*-Kanalizasyon Çalışması: Okul ve pansiyon kanalizasyon işleri ilk defa sıfırdan Adıyaman Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürlüğü işbirliğiyle yapılarak belediye şebekesine bağlanılmıştır. Böylece okulun her yağmurda su basmasının önüne geçilmiştir.

*-Bahçe Düzenlemesi: Düzgün olmayan bahçe yapısı kanalizasyon alt yapısı çalışmaları sırasında tamamen bozulmuş, Adıyaman Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü işbirliğiyle tekrar yapılmıştır.

*-Kütüphane Oluşturulması: Okulun 4. Katında Adıyaman’da ilk olmak üzere kamera sistemiyle korunan bir ortamda kütüphanemiz kitaplarla zenginleştirilerek, bilgisayar ortamına alınmış, barkot sistemi kullanılarak öğrencilerimizin hizmetine sunulmuştur.

*-Proje Odası: Okulumuzun zemin katında AB Projelerinden okulumuz ve ilimizin faydalanması amacıyla öğretmenlerimizin kullanımına sunulmuştur.

*-Müdür Yardımcısı Odaları: Okulumuzun zemin katına bir adet Müdür Yardımcısı odası yapılmış, diğer idari odaları da parke ile döşenmiştir.

*-Pansiyon Tadilatı: Teslim edildiği günden beri pansiyonumuzun su giderleri ve ıslak zeminleri sorunlu olup, her yıl yapılan küçük tamirlerle giderilmeye çalışılmış çözüm olmayınca büyük onarımla üst üç katın bütün ıslak zeminleriyle temiz ve pis su giderleri ve kalorifer boruları tamamen değiştirilmiştir.

*-Doğal Gaz: Okulumuz ve pansiyonumuz katı yakacaktan doğal gaza dönüştürülerek 7/24 saat sıcak su kullanımı öğrencilerimizin hizmetine sunulmuştur.

*-Öğretmenler Odası: Öğretmen sayımızın artmasıyla ihtiyaca cevap vermeyen eski öğretmen odası genişletilerek, balkona kapı açtırılmış, öğretmenler odasına su bağlanılarak mini bir tezgâhla öğretmenlerin el yıkama ve teneffüslerde çaylarını alacakları ferah bir ortam oluşturulmuştur.

*-Halı Sahasının Işıklandırılması: Okulumuzun bahçesinde yer alan halı sahasından daha iyi faydalanmak amacıyla ışıklandırma sistemi kurdurularak öğrenci ve öğretmenlerimizin hizmetine sunulmuştur.

*-Erasmus Plus Projesi: Erasmus Plus Projesi kapsamında okulumuz İngilizce öğretmenleri İspanya’ya, Matematik öğretmenleri Pisa Eğitimi için Finlandiya’ya, Branş öğretmenleri ise Koçluk Eğitimi İspanya’ya gönderilmiştir.

*-Askıda Beğen Projesi: Hayırsever velilerimiz ve işadamlarının katkısı ile fakir öğrencilerimiz için içi çeşitli elbise ve okul forması ile donatılmış bir elbise odası hazırlanılarak durumu iyi olmayan öğrencilerimiz rencide edilmeden oradan faydalanma yoluna gidilmiştir.

*-Fotoğrafçılık Kulübü: Öğrenci etkinliklerinin fotoğraflandırılması amacıyla okulumuzun bir odası Fotoğraf Stüdyosuna dönüştürülerek amatör fotoğrafçı öğrencilerimizin kullanımına sunulmuştur.

*-Ödüllü Matematik Yarışması: Okulumuz her yıl Adıyaman geneli ortaokullar arası 8. Sınıflar düzeyinde gelenekselleşen bölgenin en kapsamlı ödüllü Matematik Yarışması düzenlenmektedir.  Sorulardan kitapçıkların basımına kadar bütün çalışmalar yüzde yüz okulumuz matematik öğretmenleri tarafından yapılmaktadır.

*-Kardeş Okul Projesi:  Her ay düzenli olarak bir köy okulu ziyaret edilerek, giyim ve kırtasiye yardımında bulunulmaktadır.

*-Bir Yetime Kardeş Olduk Projesi: Sınıflar düzeyinde düzenli olarak İHA tarafından organize edilen Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var kampanyası yürütülmektedir.

6-Okulunuzun almış olduğu başarı ve ödülleri sayar mısınız?

Okulumuz Adıyaman’ın en başarılı Anadolu Lisesidir. Her yıl yerel ve Türkiye geneli şiir, kompozisyon ve sportif birçok derece elde etmekteyiz. Elde ettiğimiz bazı başarılar şöyle sıralanabilir:

*-Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca Türkiye geneli yapılan Güvenli İnternet konulu kısa film yarışmasında Türkiye birinciliği kazanılmıştır

*Ensar Vakfı Şiir Yarışması Türkiye birinciliği

*Mostar Gençlik Derneği Şiir Yarışması Türkiye birinciliği

*Kickboks  il birinciliği, bölge üçüncülüğü

*-Basketbol İl Şampiyonu: 2015ve 2016 yılında üst üste iki defa basketbolda il şampiyonu olarak İlimiz Şanlıurfa ve Elazığ’da başarıyla temsil edilmiştir.

-*Bilgi Yarışması İkinciliği: 2015 yılında Adıyaman Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü ile Milli Eğitim ve Sodes Destekli Adıyaman geneli liseler arası bilgi yarışmasında Fen Lisesinin ardından 2. lik ödülü alınmıştır

*-TÜBİTAK Projeleri: Okulumuz Bilim Fuarlarına önem vermekte olup 2014-15-16 yıllarında üst üste üç Bölge Üçüncülüğü almıştır

7- Okulunuzun yetiştirmiş olduğu Türkiye bazında tanınmış isimler var mı?

2009-2017 yılına kadar dokuz yılda 1245 mezun verdik. Bu süreçte yaklaşık olarak:

90 Tıp,

80 Diş Hekimi,

100 Hukuk,

200 Mühendis ve Mimar,

110 Hemşire,

200 Öğretmen adayını üniversitelere yerleştirmiş bulunmaktayız.  Mezunlarımız yeni olduğundan Türkiye çapında daha tanınmamışlardır. İnanıyorum ki ileri zamanlarda Türkiye’nin birçok tanınmışı mezunlarımız arasından seçilecektir.

8-Meslek yaşamınızda, başınızdan geçen ilginç bir anınız var mı?

Sincik İnlice Çok Programlı Anadolu Lisesinde çalışken eski öğrencilerimden biri coğrafya öğretmeni olarak okulumuzda görevlendirildi. Teneffüslerde bir türlü görüşemiyoruz. Meğer sigara içiyormuş, onun için de benden kaçıyormuş. Öğrenciler bunu fark etmiş. “Hocam sizi çok iyi anlıyoruz ve aynı dertten şikâyetçiyiz, müdürün bilmediği kuytu yerler var, sen de bize takıl” demişler.

9-Öğretmen olmak isteyen gençlere ne gibi tavsiyeleriniz var?

Öncelikle öğretmenlik mesleğini severek seçsinler. İdealleri ve hedefleri olsun. Dünyaya sahip olmakla değil; şahit olmakla mükellef olduklarını bilsinler. Okumayı sevdirmenin okumaktan geçtiğini bilsinler. Koşulsuz sevsinler. Adalet kavramı hayatlarının merkezinde bulunsun.

10-Sizce, eğitimde başarı ve kaliteyi artırmak için neler yapılmalı?

Tam gün eğitime geçilmemeli. Ders saatleri azaltılmalı. Derslerin niteliği ve işlevliği arttırılmalı. Elli ve yüz yıllara sarih eğitim ve öğretim politikaları hazırlanmalı. (İşi bilen herkesin katkı sağlayabileceği komisyonlar kurulmalı.) Eğitim politikalarına hükümetler değil, devletin milli politikaları yön vermeli, çünkü eğitim uzun soluklu bir iştir. Günübirlik politikalarla eğitim-öğretim faaliyetleri sürdürülemez.

11-Eğitim ve öğretimde herhangi bir şeyi değiştirme imkânınız olsaydı, ilk neyi değiştirirdiniz?

Öğretmene olan bakış açısını değiştirip, öğretmene gerçek değerini verirdim. Öğretmen kendini değerli hissedince işine daha fazla bağlanır ve başarı kaçınılmaz olurdu. Buna ek olarak eğitim-öğretimi dört duvarın arasıyla sınırlı tutmazdım.Öğrencilerin de kendi öğrenme ortamlarını gerekli materyallerle desteklemelerine fırsat tanırdım.

12- Sizce kaliteli okul ne demektir. Kaliteli okulu nasıl oluştururdunuz?

Kaliteli okul veli, öğrenci, öğretmen ve idarecilerin ortaklaşa çalıştığı görev ve sorumlulukların paylaşıldığı temelinin saygı, sevgi ve güvene dayalı olduğu mekânlardır.

13-Tekrar dünyaya gelme imkânı olsaydı, yine öğretmen olmak ister miydiniz?

Evet ama sınıf öğretmeni olarak.

14-Mesleğiniz dışında ilgi alanınıza giren hobileriniz var mı?

Zaman buldukça sportif faaliyetlere katılırım.

15- Gazetemiz vasıtasıyla, öğrenci ve velilere bir mesajınız var mı?

Okulunuzu sevin. Sahip çıkın. Kurul ve komisyonlarda görev alın. Yalnız çocuğunuz değil bütün çocukların özel olduğunu unutmayın.

Sırrı POLAT

Okul Müdürü

NOT: OKUL HAKKINDA İZLENİMLERİMİZ. :

Adıyaman Fatih Anadolu Lisesi Adıyaman’ın başarıda en önde gelen okullarından biri.

Bu başarıda başta okul Müdürü Sayın Sırrı POLAT Bey ile Müdür Yardımcılarının büyük bir rolü bulunmakta.

Yakın bir gelecekte bölgenin en iyi Anadolu liseleri arasına girecek gözüyle bakılan Adıyaman  Fatih Anadolu Lisesi her geçen gün başarısına başarı eklemekte.

Yaptığımız bu çalışmada fevkalede güzel bir ev sahipliği sergileyen Okul Müdürü Sırrı POLAT Bey’e ve idari kadroya burada teşekkür etmeyi bir borç bilirim.

                                                                                                                                                          Kadir ARSLAN

 

Share
0 Kez Görüntülendi
#

SENDE YORUM YAZ