logo

reklam
02 Aralık 2013

Bu Şehir 18. Yüzyılda Yaşıyor (Galeri)

Bu Şehir 18. Yüzyılda Yaşıyor (Galeri)

ABD’nin kuruluÅŸundan önce Ä°ngiliz kolonisi Virginia’nın baÅŸkenti olan Williamsburg, ülkenin bağımsızlığına giden yolda Ä°ngilizlere karşı özgürlük mücadelesinin yürütüldüÄŸü merkezlerden biri olarak, Amerikalılar açısından tarihi öneme sahip.

Colonial Williamsburg ile çevresindeki tarihi Yorktown ve ilk Ä°ngiliz yerleÅŸkesi olan Jamestown’ı içine alan toplam 3.500 hektarlık Amerikan tarihine tanıklık eden alan tamamen bir açık hava müzesi ve bu ÅŸehirlerdeki sadece tarihi binalar deÄŸil, yaÅŸam da özel olarak koruma altına alınmış durumda.

Bu ÅŸehirlerde halkın kıyafetlerinden ticarete, yemek kültüründen köle-sahip iliÅŸkisine dayanan kast sistemine kadar yaÅŸam, tamamen 18. yüzyılı yansıtıyor ve Amerikalılara ve yabancı ziyaretçilere tarihi sadece kitap sayfaları ve resimlerle deÄŸil, bizzat yaÅŸayarak öÄŸrenme fırsat sunuyor.

ZÄ°YARETÇÄ°LER 21. EV SAHÄ°PLERÄ° 18. YÜZYILDAN

Daha müzenin kapısında personel sizi 18. yüzyıl kıyafetleriyle karşılıyor ve kendisini sanki bu yüzyılda yaşıyormuÅŸ ve modern hayattan hiç haberi yokmuÅŸ gibi tanıtıyor.

Kentin içine ilk girdiÄŸinizde önce "köleler"in yaÅŸam alanıyla karşılaşıyorsunuz. Gerçekte müze çalışanı olan "Köle Johny"nin evini gezerken, kendisi size hayatını, o yüzyılda köleliÄŸin ne anlama geldiÄŸini anlatıyor.

Daha sonra "eyalet valisi" Francis Fauquier’in evini gezmeniz için ziyaretçileri kapıda "hizmetçiler" karşılıyor, ardından siz üzerinizde 21. yüzyıl kıyafetleri ve son model fotoÄŸraf makineleriyle yürürken, yanınızdan at arabaları ve ellerinde alışveriÅŸ sepetleriyle 18. yüzyıl kıyafetleri içindeki kadınların geçtiÄŸini ve eÄŸilerek size eski usul selam verdiÄŸini görebiliyorsunuz.

Ziyaretçiler, o dönemin demircisi, ayakkabıcı ve gümüÅŸçü ve terzisinin çalışmalarını izleyebiliyor ve o dönemin yaÅŸantısı hakkında anlattıklarını dinleyebiliyor.

Caddede yürürken, ziyaretçilerin en fazla ilgisi ise, suçluların el ve kafalarının kelepçelenerek cezalandırıldığı bölüm çekiyor. Ziyaretçilerin çoÄŸu, filmlerde gördüÄŸü ceza tahtasına geçerek suçlu pozu vererek fotoÄŸraf çektiriyor.

24 SAAT Ä°NTERAKTÄ°F AÇIK HAVA TÄ°YATROSU

Tarihi kentin sunduÄŸu özellikler bunlarla da sınırlı kalmıyor. Ziyaretçilerin 18. yüzyıl yaÅŸamına dahil olması için, kentteki tüm restoranların servis ÅŸekli ve yemekleri de o dönemi yansıtıyor.

Hatta, gün boyunca, Virginia’nın Ä°ngilizlere karşı yürüttüÄŸü bağımsızlık mücadelesine hem tanık olup hem de yaÅŸayabilme imkanı bulabiliyorsunuz. Elinize verilen programda, kentin belirli yerlerine belirli saatlerde gittiÄŸinizde, ÅŸehir toplantısına veya kölelerin kendi aralarında tartışmaları dahil olup, halkın yöneticilere seslenmesine ve bağımsızlığın ilan edilmesi anına katılabiliyorsunuz.

Kentte gecelemeye karar verenler için de "eyalet valisi"ne konuk olup maskeli baloya katılma veya kentte hayalet turuna çıkma gibi birçok eÄŸlenceli seçenekler de bulunuyor.

Tüm bu yönleriyle Colonial Walliamsburg, ziyaretçiler için 7 gün 24 saat interaktif açık hava tiyatrosu iÅŸlevi sunuyor ve her yıl ABD genelinden binlerce turist çekiyor. Colonial Williamsburg, ülkenin en fazla ziyaret edilen ilk 5 tarihi kentlerinden biri.

Kaynak: haber365.com
Share
0 Kez Görüntülendi
#

SENDE YORUM YAZ