logo

reklam

CUMHURİYET İLKOKULU

CUMHURİYET İLKOKULU

MALATYA / BATTALGAZİ CUMHURİYET İLKOKULU

Okul Müdürü Sayın; Sadettin YAĞMURLUGİL

1-Sizi tanıyabilir miyiz?

1957 yılında Malatya’da doğdum. İlkokulu Sümer İlkokulu’nda, Ortaokulu Sümer Ortaokulu’nda; Liseyi ise Turan Emeksiz Lisesin’de okudum. 2 Yıllık Kahraman Maraş Eğitim Enstitüsünde 1981 yılında mezun olarak öğretmenlik hayatına başladım. Sırasıyla Kırşehir Merkez; Mardin Mazıdağı Konur Köyü İlkokulu, Balıkesir Dursunbey Gazellidere Köyü Hasan Mumcuoğlu İlkokulu, Malatya Pütürge Söğütlü-Kulaklı İlkokulu, Malatya Merkez Hacıyusuflar- Taşolar İlkokulu, Malatya Battalgazi Karababa İlkokulu ve son olarakta 8 yıldır Malatya Battalgazi Cumhuriyet İlkokulunda idareci olarak görev yapmaktayım. Yani 38 yıl bu mesleği severek, yaşayarak eğitime katkı sağladığımı düşünüyorum.

 

2-Okulunuzun tarihçesini söyler misiniz?

Okulumuz 1924-1925 yılların da şimdiki Mustafa Necati Anaokulunun yerinde ahşap bina olarak eğitim öğretime başlamıştır. Okulumuzun kuruluşu Cumhuriyet yıllarına rastladığı için bu isim verilmiştir.1944 yılında çıkan bir yangınla yerine tekrar 2 katlı 4 sınıflı bir bina yapılmıştır. İhtiyacı karşılayamadığından 1955 yılında bugünki okulun temeli atılmış ve 1958 yılında 3 katlı, 12 derslikli, 1 müdür ,12 öğretmen ve 2 hizmetli ile eğitim öğretime başlamıştır. Sırasıyla Hüsnü HAN, Faruk BALCIGİL, Hamit ULU, Necdet KAZANCIOĞLU, Hamdi YAPICIOĞLU, Atilla ŞAHİN, Hüseyin SAĞLAM müdür olarak görev yapmışlardır. Şu an itibariyle de Müdür vekili olarak ben (Sadettin YAĞMURLUGİL) görevi sürdürmekteyim. Okulumuzda şu an 2 müdür yardımcısı ,26 sınıf öğretmeni,3 branş öğretmeni,2 rehber öğretmen,1 memur ve 3 hizmetli görev yapmaktadır.

 

3-Sizce, iyi bir öğretmen nasıl olmalıdır?

Yeniliklere ayak uydurmalı, öğrencilerle sevgi bağı oluşturmalı, sorumluluk sahibi olmalı, samimi olmalı, her zaman öğrencilerle ilgilenmeli, dersini güncel örneklerle pekiştirmeli, idealist olmalı, öğretim ile eğitimi orantılı vermeli, öğrencileri kırmadan doğru yolu göstermeli, şefkatle öğrencilere bağlanmalı, yol gösterici olmalı, dürüst ve güvenilir olmalı, sinirli olmamalı, öğrencilerine her konuda rehberlik yapmalı, vatansever olmalıdır.

 

4-Sizce iyi bir öğrenci nasıl olmalıdır?

 Düzenli ve tertipli olmalı, derslere ve öğretmenlerine saygılı olmalı, kötü davranış ve alışkanlıklardan sakınmalı, derslere karşı ilgi duymalı ve düzenli çalışma alışkanlığına sahip olmalı, içine kapanık olmamalı, arkadaşlarıyla iyi geçinmeli ve yardımsever olmalı, ödevlerini yapmalı ve zamanını iyi kullanmalı ve milli değerlere önem vermelidir.

 

5-Bu okulda, göreve başladığınızdan bugüne dek neler yaptınız?

 Okulun fiziki durumunu imkanlar dahilinde en iyi seviyeye getirmek için arkadaşlarla beraber çalışmalar yaptık. 1955 ‘ten beri el değmemiş olan kanalizasyon hatlarını yeniledik. İmkanlar dahilinde tüm sınıfların araç gereç ihtiyacını karşıladık. Eğitim öğretimi daha iyi bir seviyeye ulaştırmak için, idare, öğretmen, öğrenci, veli ve Okul Aile Birliği iş birliği içerisinde çalışmalarımızı sürdürmeye çalıştık.

 

6-Okulunuzun almış olduğu, başarı ve ödülleri sayar mısınız?

 7-Okulunuzun yetiştirmiş olduğu, Türkiye bazında tanınmış isimler var mı?

 Evet var. Tiyatrocu-sunucu Yusuf Kenan IŞIK, Prof. Dr. Yaşar BAYINDIR (TÖTF Enfeksiyon Hastalıkları Bölüm Başkanı), Prof. Dr. Mehmet CENGİZ (Başkent Üniversitesi, Arkeolog) Gazeteci, Yazar Raşit KISACIK

 

8-Meslek yaşamınızda, başınızda geçen ilginç bir anınız var mı?

 Evet var. Mardin Mazıdağı Konur Köyü’nde görev yaparken, köy muhtarı yemeğe çağırdı. Her taraf karlarla örtülü. Eve yaklaştığımda muhtara seslendim ama duymadı. Tabi bu arada evlerde bulunan 5 çoban köpeğinin saldırısına uğradım, üstüm başım yırtıldı ve köpeklerin havlamasıyla muhtar koşarak köpekleri kovaladı, eve götürdü. O olaydan sonra hiçbir ev halkı beni yalnız olarak evlerine çağırmadı. Ya kendileri geldiler ya da çocukları gönderdiler. Bu olayı hiç unutmuyorum.

 

9-Öğretmen olmak isteyen gençlere ne gibi tavsiyeleriniz var?

 Öncelikle mesleğini severek yapmalı, öğrencilerini sevmeli ve iyi tanımalı, aileleri hakkında bilgi sahibi olmalı, araştırmacı olmalı, yeniliklere açık olmalı, görevlerini aksatmadan yerine getirmeli.

 

10-Sizce, eğitimde başarı ve kaliteyi artırmak için, neler yapılmalı?

 Öncelikle anaokulları zorunlu olmalıdır. Çocuklar burada davranışlarını, beden ve el becerilerini geliştirirler. Tabi ki kaliteli eğitim, kaliteli öğretmenle olur. Kaliteyi artırmak için kaliteli öğretmen yetiştirmek ve öğretmene hak ettiği değeri vermek gerekir. Eğitim programlarında sık sık değişiklikler yapılmamalı, milli bir eğitim politikası geliştirilmeli, sürekliliğe önem verilerek uygulamada istikrar sağlanmalı.

 

11-Eğitim ve öğretimde, herhangi bir şeyi değiştirme imkânınız olsaydı, ilk neyi değiştirirdiniz?

 Eğitim sistemini değiştirirdim. Anaokullarına gitmeyi zorunlu kılardım. İlkokuları zorunlu 5 yıl yapardım. Ortaokulları ve liseleri 1 yılı hazırlık sınıfı olacak şekilde 4 yıl yapardım. İlkokulu bitiren öğrencileri okumamaları durumunda mesleki okullara yönlendirirdim. Normal liseleri tekrar açardım.

 

12-“Öğretmen olunmaz, öğretmen doğulur”sözüne katılıyormusunuz?

 Evet katılıyorum. Öğretmenlik biraz da yetenek, sabır ve fedakârlık işidir. Bunlar da her insanda bulunmaz. Çocuğu sevmeyen, sabretmeyen, fedakârlık gösteremeyen birinin başarıyla yapabileceği bir iş değil.

 

13-Tekrar dünyaya gelme imkânı olsaydı, yine öğretmen olmak ister miydiniz?

 Evet isterdim.

14-Mesleğiniz dışında, ilgili alanınıza giren hobileriniz var mı?

 Evet spor (Futbol)

15-Gazetemiz vasıtasıyla, öğrencilere ve öğrenci velilerine bir mesajınız var mı?

 Evet var. Öğrenciler telefon, tablet, televizyon, bilgisayar ile uğraşmak yerine bol bol kitap okumalı, derslerine çalışmalı, dürüst ve ahlaklı olmalı. Veliler de nottan ziyade güzel ahlaka, dürüstlüğe, insani değerlere önem vermeli; çocuklarının vatana, millete faydalı birer evlat olarak yetişmeleri için eğitimcilere destek olmalıdırlar.

 

MALATYA-BATTALGAZİ CUMHURİYET İLKOKULU İLE İLGİLİ                 

                                                   GÖRÜŞ VE DÜŞÜNCELEREMİZ:

 

         Malatya Battalgazi Cumhuriyet ilkokulunun şu ana kadar çalışma yaptığımız en kaliteli okullardan bir olduğunu söyleyebilirim.

Dışarıdan bakınca size mütevazi bir görüntü sunan okul binası, içine girdiğinizde başta idari kadronun gayretleriyle okula özel okul havası ve kalitesi verilmiş olduğunu görmektesiniz. Meslekte deneyim ve birikim sahibi öğretmenlerin çoğunlukta olması okula hatırı sayılır bir kalite katmaktadır.

Okulda başta idari kadro olmak üzere, bütün öğretmenleri büyük bir aile görüntüsü sunarak birbirleriyle kaynaşmış görmek burada ki başarının nedenini açıkça size göstermektedir.

Başta okul Müdürü Sayın, Sadettin YAĞMURLUGİL Beye, Müdür Yrd. Sayın, Müjdat ÇOLAK Beye, Müdür Yrd. Sayın Yılmaz BEHÇET Beye, okulda ki bütün sınıf öğretmenlerine, çalışmalarımda benden yardımlarını esirgemeyen Hizmetli Eyüp AKPINAR ve Güvenlik görevlisi Mehmet Gaffar KELEPÇE kardeşlerime tarafımıza göstermiş oldukları yakın ilgi ve yardımlarından dolayı teşekkür etmeyi borç biliriz.

Kadir ARSLAN

 

 

Share
0 Kez Görüntülendi
#

SENDE YORUM YAZ