logo

reklam
02 Aralık 2013

Dikkat! İnternetteki her hamleniz iz bırakıyor

Dikkat! İnternetteki her hamleniz iz bırakıyor

Timur Sırt’ın haberi

Özel hayata ait tüm sırları, akıllı telefon, tablet, dizüstü bilgisayarlar ve internette kullandığımız uygulamalarda saklıyoruz. Akıllı telefondaki mesajlar, Facebook, Google+ ve Foursquare’de yer bildirimi yaptığınız mekanlar, hayran olduÄŸunuz evin resmi, tarihi ve doÄŸal güzelliÄŸe sahip yerleri paylaÅŸtığınız Instagram hesabı veya Facebook’ta beÄŸendiÄŸiniz bir söz sizi ele veriyor. Bu dijital izleri takip eden ÅŸirketler kiÅŸiye özel servisler sunuyor. EÄŸer bu izleri kötü niyetli kiÅŸiler takip ediyorsa, sizle ilgili önemli bilgiler ediniyorlar. Dijital dünyadaki özel hayat, gerçek yaÅŸamdaki gölgeniz gibi. Kullandığımız dijital cihazlarda paylaÅŸtığınız özel bilgiler çoÄŸunlukla ‘mahrem’: Türkiye’de insanlar yüz yüze eleÅŸtiri konusunda açık davranmazken, internet her aÄŸzına gelenin söylendiÄŸi yer halini alıyor. Normalde insanların söylemeye çekindiÄŸi ÅŸeyler, ekranla baÅŸ baÅŸa kalınca klavyeden taÅŸmaya baÅŸlıyor.

AKLINA GELENİ SÖYLE

Sanal âlemde insanların cesareti 10 kaplan gücüne çıkıyor. Oysa internette yapılan her yorum, herkesi gölge gibi takip ediyor. Yıllar sonra pişman olmayacağınız sözler söylememek, hukuksal olarak zor durumda kalmanın önüne geçmek gerekiyor. Genelde özel hayatı korumak isterken saldırıya açık hale gelmenin önemli bir nedeni de cesaret ve güç gösterisi sarhoşluğu oluyor.

KONUM BÄ°LGÄ°SÄ° BIRAKAN UYGULAMALAR

Akıllı telefon, tablet ve dizüstü bilgisayarlar internette detaylı bir konum bilgisi bırakıyor. GPS anteni kullandığımız mobil cihazların bıraktığı izleri takip eden kurumlar, konum bilgisine göre reklam gösterimi yapabileceği gibi, bulunduğunuz yere en yakın restoranı da gösteriyor. Yani konum bilgisini paylaştığınızda, hoşlanmadığınız durumlarla karşılaşmanız mümkün. Ancak hayatınızı kolaylaştıracak öneriler de mobil cihazınıza geliyor.

HER DETAY YANSIYOR

Facebook’taki arkadaÅŸlarınız, akrabalarınız, okuduÄŸunuz okuldan anne kızlık soyadına kadar hayatınızla ilgili her detayın kötü niyetli kiÅŸilerin de eline geçmesine neden oluyor. Pek çok kiÅŸi bu bırakılan izlerin maliyetinin ne olabileceÄŸini öngöremiyor.

SOSYAL AÄžLARDAKÄ° TEHLÄ°KE

Yemeye içmeye, gezmeye, öğrenmeye, oynamaya, oyalanmaya, futbola, dansa ne kadar merakınız olduÄŸunu, sosyal aÄŸlardaki gölgeniz ele veriyor. Sevdiklerinizden nefret ettiklerinize kadar her ayrıntı ekranlardan taşıyor. Yalnız olduÄŸunuz ekran karşısında, aslında milyonlarca kiÅŸiyle dijital temas halindesiniz. Ãœstelik herkesin niyetini anlamak da mümkün deÄŸil…

Kaynak: haber7.com
Share
0 Kez Görüntülendi
#

SENDE YORUM YAZ