logo

reklam

ŞANLIURFA – KARAKÖPRÜ FEN LİSESİ MÜDÜRÜ SAYIN, ÖMER ÖZGÜLTEKİN

ŞANLIURFA – KARAKÖPRÜ FEN LİSESİ MÜDÜRÜ SAYIN, ÖMER ÖZGÜLTEKİN

  • Sizi tanıyabilir miyiz? (Kısa Özgeçmiş)

1963 yılında Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde doğdum. İlkokulu Şair İbrahim Rafet İlkokulunda, orta ve lise öğrenimimi Siverek İmam Hatip Lisesinde dönem birincisi olarak tamamladım. 1983 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ni kazandım, 1988 yılında mezun oldum.  Kısa bir süre imam hatiplik görevimden sonra 1991 yılında Şanlıurfa Lisesi’ne Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni olarak atandım.1996 yılında Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde Tefsir dalında “ Kuran’da İlim ve Cehalet Kavramı” konulu bitirme tezimle yüksek lisansımı tamamladım. 2000-2010 yılları arasında Sırrın İlköğretim Okulu’nda, 2010-2014 yılları arasında Hacı Bozan Bozanoğlu Anadolu Sağlık Meslek Lisesi’nde görev yaptım. Görev yaptığım yıllarda daha çok müdür yardımcılığı, müdür başyardımcılığı ve müdürlük görevlerini ifa ettim. Aralık 2014 tarihinde, Şanlıurfa Fen Lisesinde okul müdürü olarak göreve başladım. Evli ve dört çocuk babasıyım. Kuran mefkûresi çerçevesinde basımı yapılmamış bir kısım araştırmalarım ve çalışmalarım bulunmaktadır.

  • Okulunuzun tarihçesini söyler misiniz?

Okulumuz 2004-2005 eğitim öğretim yılında ön kayıtla alınan 48 öğrenci ile eğitim ve öğretime başlamıştır. Okulumuz Şanlıurfa’nın ilk Fen Lisesidir. Kapalı spor salonu, pansiyonu ve lojmanı bulunan,22 dönüm arsa üzerinde kurulu olan bir yerleşkedir. Okulumuz, Matematik ve fen bilimleri alanlarında gereksinim duyulan üstün nitelikli bilim adamlarının yetiştirilmesine kaynaklık etmeyi, yeni teknolojileri kullanabilen, yeni bilgiler üretebilen ve projeler hazırlayabilen bireyler yetiştirmeyi amaç edinen bir okuldur. Her yıl dört şubelik öğrenci kaydı ile Şanlıurfa’nın eğitimine üst düzeyde katkı sağlamaktadır. Şanlıurfa’nın en yüksek puanla öğrenci alan okuludur. Aynı zamanda okulumuz 2014-2015 eğitim öğretim yılından buyana Milli Eğitim Bakanlığımızca belirlenen ilk Program ve Proje uygulayan okuldur. Okulumuzun pansiyonu 88 kız öğrenci ve 88 erkek öğrenci olmak üzere toplamda 176 öğrenci kapasitelidir.

 

  • Sizce, iyi bir öğretmen nasıl olmalıdır?

Eğitimve öğretimi kendisi için görev bilmiş tüm öğretmenler, yüce bir vazifenin hamileridir. Aklın ve kalbinin sesi dinleyerek doğru haberciliğinin ışığında, mana âlemine uzanıp iman mefkûresi ile yoğururmuş bir vaziyette mesleğimizi icra etmeli, susamış gönülleri adeta bir iksir ile ihya etmelidir. İlme ve bilime susamış solukları neşvünema ettirmelidir.İlmin ve bilginin ışığında yol alırken; hakkın, adaletin sesi ve soluğu olmalı, başı yerde, gönlü göklerde, sevgiyi sevip düşmanlığa düşman olmalıdır.Kendisine emanet edilen öğrencilerine şefkat ve merhametle yaklaşan her bir varlığın hakkını hak bilen, onu incitmeyen “Yaradılanı severiz Yaradan’dan ötürü”  şuuruna sahip olmalıdır.

 

  • Sizce, iyi bir öğrenci nasıl olmalıdır?

Erzurumlu Bedir Avcı’nın dediği gibi “Bir nesil istiyorum! Kökü mazide dalları ati olsun, kucaklasın dünyayı ulu bir çınar olsun” Kökleri üzerinde yetişen, geçmişine sahip, geleceği kucaklayan bir öğrenci olsun isterim

İlimde ve fende eğitimler alıp mesafeler alırken, ruh ve mana gıdasını almış, dini ilimlerle fenni ilimleri mezcetmiş kemal sahibi bir gençlik olsun isterim

Kendisi için istediğini kardeşi için de isteyen, diğerkâm, başkalarının dertleriyle dertlenen bir nesil olsun isterim.

Nezaketi vazife bilen, teşekkür etmesini ihmal etmeyen, ilme ve ilim erbabına saygılı bir nesil olsun isterim.

Hayâ ve iffeti kendine şiar edinmiş, verdiği sözde duran, ahde vefa gösteren, ne aldatan ne de aldatılan bir nesil olsun isterim.

  • Bu okulda, göreve başladığınız günden bugüne dek neler yaptınız?

 

*Her yıl TÜBİTAK Bilim Fuarı düzenlenmekte, Düzenlenen bilim fuarında öğrencilerimizin hazırladığı birçok proje sergilenmektedir.

*Şanlıurfa Fen Lisesi olarak, TÜBİTAK proje yarışmalarına her yıl onlarca proje ile katılım sağlanmakta, bölge birincilikleri ve Türkiye derecelerimiz bulunmaktadır.

*Harran Üniversitesi ile yapılan protokol çerçevesinde bilimsel ve kültürel faaliyetler ortaklaşa yürütülmektedir.

*STEM merkezimizle yapılan Protokol çerçevesinde; proje çalışmaları, kodlama ve robotik çalışmalar ortaklaşa yürütülmektedir.

*Okulumuz İl çapında Matematik ve Fen Bilimleri olimpiyatı organize etmektedir.

*Avrupa Birliği Projeleri kapsamında “Erasmus Plus K1 ve K2” Proje başvurumuz bulunmaktadır.

*”Bu Okulda Her Öğrencimizin Bir Projesi Var” geleneği yerleştirilmeye çalışılmış, her öğrencimiz mezun olmadan en az bir proje hazırlamaktadır.

*Okulumuzda her yıl Kutlu Doğum haftası çerçevesinde geleneksel Tirit Ziyafeti verilmektedir.

*Öğretmen ve öğrencilerimizin ortak gayreti ile her yıl ”Fer” isimli dergi çıkarılmaktadır.

*Yerel ve ulusal bazda tertiplenen birçok bilimsel, kültürel ve sosyal faaliyetlere katılım sağlanmakta ve bu yarışmalarda öğrencilerimiz derecelere girmektedir.

*Fizik-Kimya-Biyoloji-Tarih-coğrafya-Edebiyat-İngilizce sokakları tanzim edilmiş olup bir çok görsel ile donatılmıştır.

*Okulun bahçesinde fizik projesi çerçevesinde güneş saati yaptırıldı.

*Şanlıurfa’nın tüm okullarına hitap edecek bir EBA Stüdyosunun yapımı sağlandı.

*Muhtelif zamanlarda bilim adamları ve yazarlar okula davet edilmekte, öğrencilere çeşitli sunumlar yapılmaktadır.

*”Kadim Şehrin İz Bırakanları” projesi kapsamında Şanlıurfa’nın yetiştirdiği, bilim adamı, edebiyatçı, yazar ve şairlerin tanıtımı öğrencilerimiz tarafından yapılmakta olup, coğrafyamızda yetişen ecdadımızı tanımamıza katkı sağlanmaktadır.

*Şehit ve Gaziler Derneği ile diyaloğa girerek ilimizdeki şehit aileleri ziyaret edilmekte, şehitlerimiz için Kuran hatimleri yapılmaktadır.

*Okulun ve yemekhanenin tüm zemin kısmına granit döşenmiş olup, daha nezih bir ortam sağlanmıştır.

*Büyükşehir Belediyemizin katkıları ile okulumuza bir halı saha ve bir konferans salonu kazandırıldı.

 

  • Okulunuzun almış olduğu başarı ve ödülleri sayar mısınız?

 

*Yerel ve ulusal bazda tertiplenen birçok bilimsel, kültürel ve sosyal faaliyetlere katılım sağlanmış olup, bu yarışmalarda öğrencilerimiz derecelere girmişlerdir.

*Türkiye Büyük Millet Meclisinin tertiplediği Bilgi yarışmasında okulumuz Türkiye üçüncüsü olmuştur.

*Bilgi yarışmasında birçok il birincilikleri bulunmaktadır.

*Basketbol, voleybol, Badminton gibi spor dallarında birçok il birinciliği ve bölge dereceleri bulunmaktadır.

*TÜBİTAK proje yarışmalarına her yıl onlarca proje ile katılım sağlanmakta, bölge birincilikleri ve Türkiye derecelerimiz bulunmaktadır.

*Üniversiteye öğrenci yerleştirmede bölge liseleri içerisinde okulumuzun hatırı sayılır bir başarısı mevcuttur. İl birincilikleri ve Türkiye’de derece yapan birçok öğrencimiz bulunmaktadır. Örneğin; 2016-2017 Eğitim öğretim yılında; 48 öğrencimiz tıp fakültesi, 8 öğrencimiz diş hekimliği fakültesi, 6 Öğrencimiz eczacılık fakültesi, 10 Öğrencimiz Mühendislik fakülteleri ve 2 öğrencimiz de hukuk fakültelerine yerleşti.

 

 

  • Okulunuzun yetiştirmiş olduğu, Türkiye bazında tanınmış isimler var mı?

 

Okulumuz 2004-2005 eğitim öğretim yılında öğrenci almaya başladığından fazla bir geçmişi bulunmamaktadır. Ancak bu süre zarfında mezun olan öğrencilerimizden birçok doktor ve mühendis Türkiye’nin muhtelif yerlerinde görev yapmaktadır.

 

  • Meslek yaşamınızda, başınızdan geçen ilginç bir anınız var mı?

 

Şanlıurfa Lisesinde görev yaptığım yıllarda ki o zamanlar Şanlıurfa’da fazla sayıda lise yoktu. Okulumuzda öğrenciliği gaye edinmemiş birçok öğrencimizin yanı sıra çok başarılı öğrencilerimiz de vardı. Ancak müdür başyardımcısı olmam hasebiyle her gün birçok disiplin vakasıyla da karşı karşıya kalıyorduk. Bu sebeple meğer çoğu kez asık bir surat taşıyormuşum. Bir gün bayan bir edebiyatçımız odama geldi ve şunları söyledi. “ Hocam iki yıldır kapınızın önüne kadar geliyor fakat içeri girmeye cesaret edemiyorum. Oysa sizi tanıdıktan sonra diş görünüşünüzle gerçek kişiliğinizin çok farklı olduğunu gördüm. Ne kadar da yanılmışım” demişti. Öğretmenimiz bu olayda kendisi için alınacak bir payın olduğunu söylediği gibi, ben de bundan kendim için bir ders çıkarmıştım. Kendim için çıkardığım ders şu idi: İnsanların sizi yanlış anlamasına müsade edecek bir duruş ve bir tavır sergilememek gerekir.

 

  • Eğitim ve öğretimde, herhangi bir şeyi değiştirme imkânınız olsaydı, ilk neyi değiştirirdiniz?

 

Eğitim öğretimde yapılması istenen birçok şeyi söylemek mümkündür. Ancak Öğretmene verilmesi gereken saygınlığın kazandırılması, akademik öğretimden ziyade eğitimin ve değerlerin ön planda tutulması, eğitim ortamlarının ve eğitimcinin sadece eğitim ve öğretimle meşgul edilmelerini sağlamaya çalışırdım.

 

  • “Öğretmen olunmaz, Öğretmen doğulur” sözüne katılıyor musunuz?

 

Kesinlikle katılıyorum. Zira Peygamberimiz bir hadisinde “ Ben öğretmen olarak gönderildim” buyurmaktadır. Öğretmenlik melekeleri sonradan zor kazanılır. Öğretmen, öğrenmeyi ve öğretmeyi sevmeli, bu işi yaparken haz duymalı, işini severek yapmalı, mesleğini sevgi ile yoğurmalı ve öylece sunumunu yapmalıdır. Bütün bunlar da çoğu kez sonradan kazanılmaz kişinin fıtratında önceden var olması gereken hasletlerdir.

 

  • Tekrar dünyaya gelme imkânınız olsaydı, yine öğretmen olmak ister miydiniz?

Tekrar dünyaya gelmek gibi bir imkânım olsaydı, herhalde yine öğretmen olmayı tercih ederdim. Zira idari işlerden fırsat bulup sınıftaki öğrencilerimle bir araya geldiğimde ve onlara bir şeyler aktarmaya çalıştığımda kendimi mutlu ve huzurlu hissediyorum.

  • Mesleğiniz dışında, ilgi alanınıza giren hobileriniz var mı? (Müzik, Şiir, Tiyatro ve Sinema gibi)

 

Doğrusunu söylemek gerekirse vazifemi icra etmeye çalışırken hobilerim için fazlaca bir zamanım kalmıyor. Ancak fırsat buldukça kitap okur ,spor yapmaya çalışır ve müzikle meşgul olurum.

 

  • Gazetemiz vasıtasıyla, öğrencilere ve öğrenci velilerine bir mesajınız var mı?

 

Atalarımızın şöyle bir sözü vardır : “Vusulsuzluğumuz usulsuzluğumuzdandır” Yani hedefe varamayışımız, planlı programlı hareket edemeyişimizdendir. İşlerimizi bir program dâhilinde yapmalıyız. Günü birlik derslerimize çalışmalı ve kendimize bir hedef belirlemeliyiz. Günümüzün hastalıklarından olan sosyal medya illetinden de kendimizi kurtarmaya çalışmalıyız.

Velilerimizin de çocuklarını iyi takip etmesi, onları dinlemesi, onları motive etmesi bütün bunları yaparken de öğretmenin saygınlığını çocuğuna aşılaması gerektiğine inanıyorum.

OKUL HAKKINDA GÖRÜŞ VE DÜŞÜNCELERİMİZ:

Şanlıurfa’nın en kaliteli okullarından biri olan Şanlıurfa Fen Lisesi, başta Okul Müdürü Sayın Ömer ÖZGÜLTEKİN Bey’in ve bütün idari kadronun gayret ve başarılarından dolayı Şanlıurfa’da ve Bölgede haklı bir gurura sahip.

Ayrıca Okul Müdürü Sayın Ömer GÜLTEKİN Bey’in tarafımıza göstermiş oldukları misafirperverlik takdire şayandı. Göstermiş oldukları misafirperverliğe ve yakın ilgilerine teşekkür eder, başarılarının devamını dileriz.

ÖĞRETMENİM GAZETESİ GENEL YAYIN MÜDÜRÜ

                                   Kadir ARSLAN

 

 

Share
0 Kez Görüntülendi
#

SENDE YORUM YAZ