logo

reklam
01 Aralık 2013

Yazılıma telif hakkı yerine “patentli koruma” talebi

Yazılıma telif hakkı yerine “patentli koruma” talebi

BiliÅŸim Sektörü Ä°ÅŸ Adamları DerneÄŸi (BÄ°SÄ°AD) Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Osman Akın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’nin yazılım ve biliÅŸimde mutlaka geliÅŸmek zorunda olduÄŸunu, Hindistan’ın bu sektör sayesinde ayakta durduÄŸunu ve önemli bir geliÅŸme saÄŸladığını söyledi.

Ä°srail’in ise katma deÄŸerin çok daha yüksek olduÄŸu askeri yazılımlar konusunda büyük iÅŸler yaptığını vurgulayan Akın, “Yazılımın katma deÄŸeri inanılmaz fakat aynı zamanda ürettiÄŸiniz yazılımın korunması da çok önemli” dedi.

Yazılımın, mühendisler tarafından zorlu Ar-Ge süreçleri sonunda meydana getirildiğini ve dolayısıyla bir sanayi ürünü olduğunu belirten Akın, bunların aynen makine parçası gibi kopyalanmaması için patentle korunması gerektiğini anlattı.

Akın, günümüzde insan emeğinin artık malzemeden daha kıymetli hale geldiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

“O zaman en kıymetli ÅŸeyimizi neyle koruyoruz Türkiye’de ÃœrettiÄŸimiz, ‘Sanayi ürünüdür’ diye karar aldığımız, yasasını çıkardığımız bir ürünü telif haklarıyla yani ÅŸiir ve ÅŸarkı sözleriyle aynı ÅŸekilde koruyoruz. Bu mümkün deÄŸil. Yazılım, bir eser deÄŸil, bu bir sanayi ürünü. Halbuki yazılım eseri deÄŸil bu. Eser bir ÅŸarkıdır, orada bir sanatçı kimliÄŸi vardır, ÅŸiirdir. Bu eserler neden telif haklarıyla korunuyor? Daha ziyade bunlar, bireysel de yapılan iÅŸlerdir. Åžarkıyı bir kiÅŸi yapar, besteyi bir kiÅŸi yapabilir. Bunun dışında filmler var ama yazılım öyle deÄŸil, bir sanayi ürünü. Bir yazılımı ortaya çıkarmak için yüzlerce kiÅŸi çalışıyor. Dolayısıyla bunu Telif Hakları Kanunu ile koruyamayız.”

– “Yazılımda dünya devlerini Türkiye’ye çekebiliriz”

Bu ürünlerin, kopyalanmaya karşı yeterli düzeyde korunamaması yüzünden insanların ya “üretimden kaçınma” ya da “kendince korunma yöntemleri bulma”ya yöneldiÄŸini dile getiren Akın, burada biliÅŸim ve yazılım endüstrisinin önünü kapatan ciddi bir handikap bulunduÄŸunu bildirdi.

Yazılımın mutlaka patentle korunması gerektiÄŸine iÅŸaret eden Akın, “Bu bildiÄŸimiz, standart bir makine patenti gibi olamaz. Yazılım patentinin, yazılımın üretimine uygun bir patent haline gelmesi ve bunun korunuyor olması lazım” deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Akın, taleplerinin gerçekleÅŸtirilmesi halinde yazılımda dünya devlerinin Türkiye’ye çekilebileceÄŸini kaydetti.

Yazılımını koruyamayacaksa bir dünya devinin Türkiye’ye gelip bir ÅŸey üretmeyeceÄŸini savunan Akın, şöyle konuÅŸtu:

“Onun hakkını en iyi biz korursak o zaman Amerika’da üretmez, Türkiye’ye gelir. Para da öyle en güvenli limana gider. Ä°stiyoruz ki Türkiye, yazılım endüstrisinde ileri gitsin ama giderken sadece kendi yazılımcılarımızı deÄŸil, dünyanın yazılım devlerini de Türkiye’ye getirmeliyiz. Yazılım devlerine, haklarını koruyacak güvencenin verilmesi, bunun altyapısının hazırlanması halinde dünyada ismini daha fazla duyuracaklardır. Türkiye’nin bu konuda acilen bir yasal düzenlemeye ihtiyacı var ama Türkiye çapında deÄŸil, uluslararası düzeyde yazılımı dünyada en iyi biz korumalıyız. Bu, bizim önümüzü çok açar. O zaman Google veya Facebook, orada üretse bile satışını, pazarlamasını Türkiye üzerinden yapar. En iyi sen koruyorsan adamın hakkını, Türkiye üzerinden yapmaya çalışır. Bu aynı zamanda Türkiye’nin bakir bir alanda dünyada ismini duyurması, marka olması için de önemli bir fırsattır.”

Kaynak: haber7.com
Share
0 Kez Görüntülendi
#

SENDE YORUM YAZ