logo

reklam

SN. PINAR DEMİR HOCAYLA MESLEĞİ İLE İLGİLİ OLARAK BİR SÖYLEŞİ YAPTIK…

SN. PINAR DEMİR HOCAYLA  MESLEĞİ İLE İLGİLİ OLARAK BİR SÖYLEŞİ YAPTIK…

İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ PEDODDONTİ ANABİLİM DALI ÖĞRETİM ÜYESİ, HASTALARINA GÖSTERMİŞ OLDUĞU YAKIN İLGİ, ŞEFKAT VE TEVAZUSUYLA GÖNÜLLERDE TAHT KURAN SN. PINAR DEMİR HOCAYLA MESLEĞİ İLE İLGİLİ OLARAK AYDINLATICI VE YOL GÖSTERİCİ BİR SÖYLEŞİ YAPTIK…

Öğretmenim Gzt.   –  SN. PINAR DEMÄ°R HOCA, SÄ°ZÄ° TANYABÄ°LÄ°R MÄ°YÄ°Z?

Merhaba, 2010 yılında Cumhuriyet Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinden mezun oldum. 2011-2015 yıllarında İnönü ve Selçuk Üniversitesi ortak doktora programı ile    Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti) alanında doktoramı tamamladım. 2016 yılından beri İnönü Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Anabilim Dalında öğretim üyesi olarak çalışmaktayım. Evliyim ve 5 ile 8 yaşlarında iki çocuk annesiyim.

Öğretmenim Gzt. -KAÇ YILDIR BU MESLEĞİ YAPMAKTASINIZ?

11 yıldır Diş Hekimi, 6 yıldır da uzman Çocuk Diş Hekimi olarak çalışmaktayım.

 Öğretmenim Gzt.- SÜT DİŞLERİNİN ÖNEMİ NEDİR?

Süt diÅŸleri çiÄŸnemede, estetik görünümde ve konuÅŸurken seslerin oluÅŸmasında direkt olarak rol oynar. Ayrıca çeneler ve çevre dokuların, kasların saÄŸlıkla büyümesinde süt diÅŸlerinin saÄŸlıkla ağızda kalması gerekir. Kalıcı diÅŸlerin doÄŸru bir ÅŸekilde ağızda yerini alması ve sıralanması için de, süt diÅŸleri büyük önem taşır. Süt diÅŸleri sürekli diÅŸler için “yer tutucu” görevi görürler. Erken kaybedilen süt diÅŸleri nedeniyle komÅŸu diÅŸlerin boÅŸluÄŸa doÄŸru devrilmesi çenelerde yer kaybına neden olur. Bu nedenle erken süt diÅŸi kayıplarında yer tutucu yapılması gerekmektedir.

-1-   Öğretmenim Gzt.   – ÇOCUKLARIN DÄ°ÅžLERÄ° NEDEN ÇÜRÃœR?

Diş çürüğünün, multifaktöriyel kökenli, kronik, enfektif ve davranışsal bir hastalık olduğu bilinmektedir. Bununla beraber; konak, yani kişinin diş ve tükrük yapısı önemlidir. Bakterilerin varlığı, ve bakterilerin besleneceği karbonhidratların ortamda bulunması gerekir. Ve önemli bir etken de zamandır. Bu faktörlerin çürük oluşturması için zaman gerekir. Bu unsurlarının çürük oluşumunda birincil derece önem gösterdiği yapılan çalışmalarda gösterilmiştir.

Öğretmenim Gzt.   – ÇÜRÃœK OLUÅžUMU ENGELLENEBÄ°LÄ°R MÄ°?

Evet, kesinlikle önlenebilir. Hamilelik döneminden itibaren, anne ve bebeği konu alan beslenme tavsiyeleri ve oral hijyen alışkanlıkları düzenlemelerinin planlanıp uygulanması ile diş çürükleri engellenebilir.

 Öğretmenim Gzt.  – SÃœT DÄ°ÅžLERÄ°NDEKÄ° ÇÜRÃœKLER TEDAVÄ° EDÄ°LMELÄ° MÄ°?

Evet kesinlikle tedavi edilmelidir. Gıdaların çiğneme ve öğütmesine yardımcı olan süt dişleri çocuğun beslenmesini ve buna bağlı olarak büyüme ve gelişimini etkiler. Kalıcı dişlerin düzgün dizilmesi de süt dişlerinin düşme yaşına kadar ağızda kalmasına bağlıdır. Her süt dişinin düşme yaşı farklıdır. Ön grup dişler 5-8 yaş arasında değişir. Süt azılar ise 9-13 yaş arasında yerini kalıcı dişlere bırakır. O zamana kadar sağlıkla ağızda kalması ve tedavi edilmesi gerekir.

          Öğretmenim Gzt.     – BEBEĞİN DÄ°ÅžLERÄ° ÇIKAR ÇIKMAZ NEDEN

                                                ÇÜRÜMÜŞ  OLABİLİR?

Diş minesi vücuttaki en sert yapıdır. Çürük bakteriyel ve zamanla oluşan bir madde kaybıdır. Bu sorduğunuz soru maalesef ailelerden sürekli duyduğumuz bir cümledir. Dişler çıkar çıkmaz çürümemiştir, sadece çıktığı aile tarafından fark edilmemiştir.

 

Öğretmenim Gzt. – ÇOCUKLARDA DÄ°Åž FIRÇALAMA NE ZAMAN

                                   BAŞLAMALI?

Dişlerin çıktığı 6-9 aydan itibaren dişler temizlenmelidir. Bebek diş fırçası yoksa bile gazlı bez ya da temiz bir tülbent parçası bile olsa dişler her beslenme sonrası temizlenmelidir.

 

         – ÇOCUKLAR İÇİN NASIL BÄ°R DÄ°Åž FIRÇASI SEÇİLMELÄ°?

Kavraması kolay, baş kısmı yumuşak ve yaş grubuna uygun büyüklükte çocuk fırçası seçilmelidir.

        – ÇOCUKLARDA HANGÄ° DÄ°Åž MACUNU NE KADAR KULLANILMALI?

2 yaşından itibaren kendi yaş grubuna uygun, yani 0-3, 3-6 ya da 6-12 yaş macunlar tercih edilmelidir. 6 yaşından küçüklerde yeşil mercimek tanesi kadar sürüntü şeklinde macun kullanılmalıdır, çünkü bu yaş grubunun tükürme becerisi henüz kısıtlıdır. 6 yaş üzeri çocuklarda ise bezelye tanesini geçmeyecek boyutta macun sürülmelidir.

       – ÇOCUKLAR DÄ°ÅžLERÄ°NÄ° GÃœNDE KAÇ KEZ FIRÇALAMALI?

İdeal olanı günde 3 kez fırçalamasıdır. Okula giden çocukların gündüz okulda fırçalaması pek mümkün olmayacağından 2 kez fırçalaması da yeterli olur.

       – ÇOCUK DÄ°Åž HEKÄ°MLERÄ°NÄ°N NORMAL DÄ°Åž HEKÄ°MÄ°NDEN FARKI NEDÄ°R?

Diş hekimliği fakültesini bitirdikten sonra ayrıca çocuk diş hekimliği alanında uzmanlık yapmak gerekmektedir.

 

       – DÄ°Åž TELÄ°NÄ° KAÇ YAÅžINDAN Ä°TÄ°BAREN UYGUN GÖRÃœYORSUNUZ?

Hastanın diş yapısına göre değişir. Her çocuğun diş yaşı farklıdır, genellikle 6 yaşından sonra sabit ve hareketli tedaviler başlar. Sabit tel tedavisi kalıcı dişler çıktıktan sonra yapılabilir.

      – ÇOCUKLARIN AÄžIZ-DÄ°Åž SAÄžLIÄžINI KORUMA YÖNTEMLERÄ° NELERDÄ°R?

Oral hijyen koruma yöntemlerinin başında gelir. 21.Yüzyıl dişhekimliğinin hedefi;  çocukluk döneminden başlayarak bireylere ağız hijyeni alışkanlığı kazandırmak ve koruyucu uygulamalarla diş çürüğünün önüne geçmektir. Maalesef ülke olarak ağız-diş temizliğine çok önem vermediğimiz çalışmalarla tespit ediliyor. Ülkemizde 6 yaşInda çürük oranI %90’dır.Devletin çok uzun yıllardır çabaladığı şey çürümeden önce korumak, önlem almak. Toplum ağız diş sağlığı merkezleri ve halk/aile sağlığı merkezlerinde görevli diş hekimleri pandemi öncesinde okullarda uygulamalar yapmaktaydı. Bunun dışında tüm diş hastanelerinde ve üniversitelerde koruyucu uygulamalar teşvik edilmektedir. Fissür örtücü ve Flor uygulamaları bu koruma yöntemlerinin başında gelir. Ayrıca düzenli diş hekimi kontrolleri ve beslenme önerileri ile çürüksüz bir toplum  hedeflenmektedir.

      – ÇOCUK DÄ°ÅžLERÄ°NE YAPILAN FLOR UYGULAMASI NEDÄ°R?

Çürük profilaksisinin temelini oluşturan floridler, 1940’lardan  günümüze
değin çürük önleyici etki mekanizmaları ile diş hekimliği literatüründe hala güncelliğini
korumaktadır. İlaçlar, sular  veya yiyecekler yoluyla vücuda flor alınır. Floridler sistemik olarak ilaç halinde veya sulara katılarak vücuda alınabilir. Veya bölgesel olarak dişlere uygulanabilir. Floridler bölgesel olarak dişlere uygulandığında asit ortamı yok ederek dişlerin çözünmesini/erimesini engeller. Ayrıca diş yapısını güçlendirerek de çürüğü engeller. Profesyonel olarak diş hekimlerinin uyguladığı flor çeşitleri Solüsyon, Cila, Jel ve Uzun süre flor salan sistemlerdir. Bireysel olarak ise kişinin evde uygulayacağı Diş Macunu, Gargara, Floridli diş ipi ve kürdanlar olabilir. Diş hekimliğinde florun kullanım alanını özetlersek;

*Sağlıklı bireylerde koruma amaçlı

*Çürük eğilimi olan bireylerde

*Erozyon(diş aşınması) hassasiyetinde

*Özel bakım gerektiren bireylerde kullanılmaktadır.

Türk Dişhekimleri Birliği nin yayınladığı genelgede belirttiği gibi; son zamanlarda basında yer alan yüksek dozda sistemik florür alımının zararlı etkilerinin zeka geriliğine ve bazı sağlık problemlerine yol açtığı iddia edilmektedir. Söz konusu haberlere konu olan bilimsel araştırmalarda çok yüksek toksik dozda florür içeren doğal içme suları kullanılmıştır.

Halbuki, çürük önlemek için kullanılan oral florür kaynakları toksik dozda florür içermemektedir ve güven vericidir. Diş hekimleri flor uygulamalarında gereken önlemleri alacak eğitim ve beceriye sahiptirler. Diş hekimlerinin önerdiği uygun miktarlarda kullanılan florür insan sağlığı üzerine hiçbir yan etki oluşturmamaktadır. Bu konuda TDB’nin yayınladığı genelgeyi okumak isteyenler aşağıdaki linke tıklayabilir.

http://www.tdb.org.tr/userfiles/files/DURUM_RAPORU_Florur_08_06_2016.pdf

  • VerdiÄŸiniz bilgilerden dolayı ÖĞRETMENÄ°M GAZETESÄ° olarak teÅŸekkür ederiz.                                

 

Share
0 Kez Görüntülendi
#

SENDE YORUM YAZ